DSC_0273

Välkommen till hemsidan

Här finner ni information om Hereford besättningen på Hagalund, en gård belägen i byn Hollstorp, strax sydost om Växjö. Jag som äger besättningen heter Magnus Johansson. 

På gården finns sedan 90-talet, utöver Hereforddjuren, även en mindre avelsbesättning med Highland Cattle. 

Inom ramen för Bo På Lantgård, erbjuder vi också boende.

Hoppas ni här hittar intressant information om djuren och gården.

DSC_0208

Senaste Nytt

25 nov. Idag togs de sista djuren hem till gården. Det enda som nu kvarstår vad det gäller djuren inför vintern är att köra bort ytterligare kvigor, samt några yngre kor, till Västratorp.  

Har haft en foderrådgivare ute på besök för att få hjälp med att göra en bättre bedöming vad det gäller förhållandet mellan tillgång <=> behov av foder för vintern. Hennes beräkning gav en mer positiv bild än vad jag själv har gjort (balarna som finns skulle kanske kan räcka). Jag har dock, delvis för att testa, köpt hem att par storsäckar av den nya typ av grovt kraftfoder som flera foderföretag nu säljer. Det enda jag kan säga så här långt är att det verkar vara smakligt. Det är främst kvigkalvar och dräktiga kvigor som jag har i åtanke för detta foder.

16 nov. Ny avelsvärden har publicerats. Aktuella värden för besättningens djur finns nu upplagda här på sidan.  

22 okt. Fram till i fredags har alla djuren varit ute på bete, men då stallades tjurkalvarna in. Efter det har också fem av dom skickats för slaktuppfödning. Räknar med att stalla in också kvigkalvarna om ett par veckor. Annars gäller det att utnyttja betena så länge som det går i år, och sälja de djur man kan. En 1:a grupp till slakt räknar jag med hämtas nästa vecka. Har i sommar haft 70 djur på bete, och skulle behöva komma ner under 50 för att fodersituationen skall bli någorlunda hanterbar i vinter (dvs utan stora foderinköp).

Min kombinerade 2:a och 3:e skörd i månadsskiftet sep/okt blev OK. Men den kunde inte helt rädda upp situationen.

11 sep. Igår genomfördes årets 200 dagars vägning. Som väntat visade sig vikterna i år vara något lägre än för ett normalår. Tjurarnas genomsnitts vikt i år låg på 291 kg, medans kvigornas genomsnitt blev 248 kg. Vikterna är nu upplagda här på sidan.