IMG_0692

Välkommen till hemsidan

Här finner ni information om Hereford besättningen på Hagalund, en gård belägen i byn Hollstorp, strax sydost om Växjö. Jag som äger besättningen heter Magnus Johansson. 

På gården finns sedan 90-talet, utöver Hereforddjuren, även en mindre avelsbesättning med Highland Cattle. 

Inom ramen för Bo På Lantgård, erbjuder vi också boende.

Hoppas ni här hittar intressant information om djuren och gården.

DSC_0208

Senaste Nytt

6 juli. Den kombinerade 1a skörden + höskörden avslutades för en knapp vecka sedan. Lite skurväder till att börja med gjorde att den drog ut något i tiden. Men både kvalitee och kvantitet blev till slut riktigt bra. I balar/ha blev utfallet jämfört med 2018 drygt 50 % högre i år. 

Vårsäden ser också bra ut. Eftersom 1a skörden blev så pass bra, har jag kunnat putsa av några hektar med insådd (tänkt för helsäd) som ren ogräsbekämpning. 

Årets kalvar växer bra, och djuren håller sig friska, förutom några klövspaltsinflamationer . 

 IMG_0627

I maj gjordes en ny körning av avelsvärdena. Aktuella värden för gårdens djur finns nu upplagda här på hemsidan. Där kan man bla konstatera att avelstjurarna som har använts i besättningen de senaste 4-5 åren alla håller ställningarna väl vad det gäller deras respektive avelsindex.

14 maj. Förra veckan kunde alla viktigare "våraktiviteter" bockas av på gården; vårsådd, vallarna helt klara och betessläpp. 

Vårsådden skedde på ca 14Ha. Vissa vallar har tagit stryk av förra årets torka, och vildsvinen har förstås bökat en del, men totalt sett (med tanke på förutsättningarna) ser de helt OK ut. Vi har fått 25 mm regn de senaste 2 veckorna, så just nu är det viktigare med värme. 

vit_kalv2

16 april. Utöver de 27 herefordkalvarna, har det nu också fötts 3 highland catttle kalvar. Den sista kvigan har vi väntat på under några veckor, och i lördags föddes till slut en fin kvigkalv. En sådan nästan helt vit kalv har vi inte sett tidigare, men någonstans i DNA arvsmassan hos föräldrarna måste detta anlag ha legat dolt !